5 elevi din Timiş au fost eliminați de la Bacalaureat la proba scrisă de la Limba Română

501

5 elevi au fost eliminați luni din cadrul examenului de Bacalaureat în timpul primei probe scrise la Limba Română din județul Timiș. Elevii sancționați au încercat să copieze prin diferite modalități. Clasica fițuică, dar și aparatele moderne precum căștile de tip hands-free au fost unele din metodele la care au apelat elevii. Cei 5 candidați eliminați astăzi au susținut prima pobă scrisă în centrele de examinare aflate la Jimbolia, Liceul Tehnologic Alimentar și Colegiul Tehnic Henri Coandă din Timiș.

Candidații au fost prinși asupra faptului, unul dintre ei având în mână o fițuică, iar ceilalți patru au folosit telefonul mobil cu ajutorul căruia cineva de la căpătul convorbirii putea să dicteze prin cască. Profesorii supraveghetori au fost nevoiți să ia măsuri și să raporteze elevii președintelui de comisie. Președintele comisiei a fost cel care a luat ultima decizie în vederea elevilor care au încercat să păcălească condițiile și cerințele din cadrul examenului de Bacalureat. Candidații vor putea susține din nou examenul de Baclaureat doar în a treia sesiune, mai exact doar în toamna anului ce va urma.

Cazurile speciale vizând candidați grav bolnavi sau cu nevoi speciale au fost prezente și în acest an la Timișoara. Cazurile au necesitat prelungirea timpului sau mărirea caracterelor, în cazul elevilor de la liceul Iris. Un elev grav bolnav, care nu a putut să se deplaseze la centrul de examinare a putut să susțină prima probă scrisă acasă. În urma deciziei comsiei județene sau cu aprobare de la comisia națională, elevul a susținut examenul la domiciliu supravegheat atât video, cât și prin prezența a doi asistenți. Procedura este aceeași, indiferent de situație sau de numărul candidaților.

”Astăzi la Limba și Literatura Română ar fi trebuit să participe 3.888 de candidați, dar au fost peste 190 de absenți. Din punct de vedere organizatoric totul a fost foarte bine pus la punct. Președinții centrelor au preluat ieri și au verificat toate centrele de examen. Orice problemă întâmpinată pe parcusul verificării a fost soluționată. Probleme au fost minore precum, verificare mobilierulului, a numărului de scaune necesare, dar mai ales verificarea funcționarea sistemului video de supraveghere. Examenul de astăzi s-a desfășurat în condiții foarte bune. Elevilor li s-a asigurat apă și, din fericire, temperaturile au fost rezonabile. În cazul celor 5 elevi, pot spune că aceștia și-au asumat riscul prin semnătură. Ei sunt instruiți la intrarea în sală și semnează o foaie, prin care iau la cunoștiință toate lucrurile pe care nu au voie să le facă, astfel încât să nu își pericliteze examenul. Sperăm ca pe viitor să nu mai existe astfel de incidente neplăcute, iar elevii să abordeze acest examen cu maturitate”, declară inspectorul general adjunct prof. Petrov Mihaela Dana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.