Șapte din zece români nu s-au vaccinat anti-COVID

38

7 din 10 români nu s-au prezentat la un centru de vaccinare pentru a-şi face măcar o doză de vaccin anti-COVID, arată datele publicate de autorităţile sanitare. Procentul de imunizare activă (prin vaccin) a ajuns la 24%, astfel încât, la două luni până când se estimează că valul 4 va ajunge în România, populaţia trebuie să se bazeze pe imunizarea „de turmă”, adică pe anticorpii obţinuţi prin boală.

Potrivit datelor publicate de Comitetului Naţional pentru Coordinarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), până în data de 13 iulie, un număr de 4,6 milioane de români erau vaccinaţi cu schema completă, adică puţin peste 24% din populaţia eligibilă. Asta în condiţiile în care ţinta campaniei de vaccinare era imunizarea a 60% dintre români până la data de 1 septembrie, în ideea că răspândirea virusului este, teoretic, stopată peste acest prag.    Campania de vaccinare a început în România în urmă cu 7 luni, în primele etape fiind vaccinat personalul medical şi categoria persoanelor vulnerabile (seniorii, pacienţii cu boli cronice).

Chiar şi aşa, 81,38% din vârstnicii de peste 80 de ani au rămas nevaccinaţi. Din această categorie de vârstă, pentru care infecţia cu noul coronavirus pune probleme serioase, s-au imunizat doar 18,1%.

La categoria 70-79 de ani, 65% dintre persoane au rămas fără niciun fel de protecţie anti-COVID, procentul de imunizare fiind de 34,2%. Persoanele între 60 şi 69 de ani nu sunt vaccinate în proporţie de 62,5%. Au ales să se vaccineze doar 36,5%. Procentele de vaccinare în rândul seniorilor sunt cele mai bune din ţară. În rândul populaţiei active, rezultatele sunt mai slabe: doar 34% din românii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 59 de ani au ales să se imunieze (64,9% nu au niciun fel de protecţie).

Odată cu scăderea vârstei scade şi procentul de acoperire vaccinală. Au rămas nevaccinaţi 69,5% din cei din categoria 40-49 de ani, 72,8% din categoria 30-39 de ani, 76,2% din categoria 20-29 de ani.   Campania de vaccinare în rândul adolescenţilor a început mai târziu, deoarece eligibili pentru vaccinare erau doar tinerii de peste 18 ani. O parte dintre adolescenţii cu boli cronice au fost vaccinaţi în etapa a II-a. Chiar şi aşa, 83,7% din tinerii de 16-19 ani au rămas nevaccinaţi, iar adolescenţii de 12-16 ani sunt neprotejaţi în proporţie de 97,3%.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.