0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

26.442 de străini au cerut protecție în România în ultimii 25 de ani. Doar 4981 au primit statut de refugiat…

În fiecare an, pe 20 iunie se celebrează Ziua Mondială a Refugiatului, care a început să fie oficiată, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Rezoluției 55/76, din 4 decembrie 2000.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a sărbătorit, în cele șase Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Timișoara, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare, Giurgiu și București, unde au avut loc competiții sportive, ateliere de pictură tematică privind aspecte din viața persoanelor refugiate, excursii și drumeții menite să familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile românești, seri culturale cu mâncare tradițională și muzică live.

În România, din anul 1991 până în prezent, un număr de 26.442 persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecție.
Doar 4981 au primit statut de refugiat sau protecție subsidiară.
În primele cinci luni ale anului 2016, au fost înregistrate 365 cereri de azil, cei mai mulți solicitanți provenind din Siria, Irak și Pakistan.

De asemenea, având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei, au fost transferate în țara noastră 35 de persoane, șase din Italia și 29 din Grecia.

În complexitatea fenomenului migrației, există o distincție clară între migrant și refugiat.

Migrantul alege să plece din țara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social sau cultural, iar refugiatul este forțat să își părăsească țara natală de cele mai multe ori din cauza unor stări conflictuale.
De altfel, în cazul refugiaților, statele au obligația să le ofere protecție împotriva returnării în țara de origine, acces efectiv și neîngrădit la procedura de azil, precum și o serie de măsuri de asistență (materială, medicală, socială).

Garantarea acestor drepturi derivă din Convenția de la Geneva din 1951 și Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaționale pe care România le-a ratificat în anul 1991.
După această dată, țara noastră a început construirea treptată a unui sistem național de azil, în concordanță cu obligațiile asumate la nivelul comunității internaționale.

În 2015, numărul refugiaților și al persoanelor strămutate din cauza conflictelor a atins un nivel record: 65,3 milioane.
Cei mai mulți refugiați sunt din Siria, Afganistan și Somalia.
Raportul Agenției ONU pentru Migrație mai arată și faptul că, în pofida faptului că atenția se concentrează pe refugiații ajunși în Europa, 86% dintre refugiații lumii se află în alte țări.
Turcia este țara care găzduiește cei mai mulți refugiați din întreaga lume, fiind urmată de Pakistan și Liban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :