20 de primării din Timiș, pe „lista neagră” a lipsei de transparență! Dumbrăvița, condusă de Victor Malac, se numără prin acestea

2566

20 de primării din județul Timiș au intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de către Societatea Academică din România (SAR) și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice.

Localitățile de pe lista neagră a Societății Academice din România sunt Brestovăț, Bucovăt, Chevereșu Mare, Dudeștii Vechi, Dumbrăvița, Foeni, Ghizela, Lenauheim, Nădrag, Ortișoara, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Sânandrei, Șandra, Secaș, Teremia Mare, Topolovățu Mare și Traian Vuia.

Informațiile solicitate tuturor localităților din județ sunt necesare pentru realizarea raportului privind finanțarea învățământului la nivel local ce urmează să fie publicat în prima parte a acestei veri. Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități. De asemenea, primarilor din jud. Timiș li s-au mai cerut informații privind accesibilizarea infrastructurii publice pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la actul educațional.

„Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect. Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră. – Cristian Ghingheș, coordonator proiecte în cadrul Societății Academice din România

Nu credeam că cercetarea aceasta se va simți ca o vânătoare pentru respectarea drepturilor. N-a fost deloc ușor să obținem cele aproape 80 de răspunsuri primite până acum. A trebuit să sunăm de nenumărate ori la unele primarii și să trimitem zeci de e-mailuri pentru un lucru atât de simplu. Mai avem mult de muncă, dar vom continua demersul pentru o educatie transparentă si mai bine finanțată. Experiența aceasta mi-a arătat că există mult loc de îmbunătățire pentru administrațiile din primării”, a completat Andrada Mazilu (Sorca), coordonatorul proiectului Școli curate în județul Timiș

**

Școli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară, cu acțiuni de monitorizare și responsabilizare a autorităților locale desfășurate de elevi și părinți la firul ierbii.

2 COMENTARII

  1. Abia astept ca aceste primarii sa fie chemate in judecata , astfel vom putea intreba si afla si noi despre activitatea acestor ,, cinstiti voluntari ,, care de pe urma muncii functionarilor din primarii si a datelor colectate astfel isi fac propaganda si reclama ….sau poate ca obtin si beneficii materiale …Asta urmeaza sa aflam …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.