Cu exact 155 de ani în urmă în urmă orașul nostru a intrat în lumea selectă a celor ce aveau transport în comun. Tramvaiul era o invenție foarte recentă la acea dată. Puține orașe puteau să arate această nouă „găselniță” ce în scurt timp se va impune ca o necesitate fără de care este greu de închipuit traiul civilizat.
La începutul anului 1869 a fost înființată „Societatea de tramvaie cu cai din Timişoara”. În data de 8 iulie 1869, în Timişoara s-a inaugurat prima linie pentru tramvai. Vagoanele erau de fabricaţie austriacă. Pentru această noua intreprindere a oraşului au fost achiziționați 15 perechi de cai și cinci vagoane.
Luni 8 iulie 2024 s-a sărbătorit un moment inovativ pentru Timișoara, o premieră, moment care aduce omagiu primilor cetățeni ai Timișoarei, care prin muncă și viziune au schimbat viitorul transportului local. S-au aniversat 155 de ani de la punerea în circulație a primului tramvai tras de cai, la Timișoara.
Societatea de Transport Public Timișoara și Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I ” din Timișoara au reușit să adune, în ciuda caniculei, în Piața Unirii o mulțime de curioși pentru a se bucura împreună de spiritul și calitățile cetățenilor urbei de pe Bega.
Evenimentul s-a desfășoară cu sprijinul și implicarea Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, Inspectoratul Județean de Politie Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ,,Banat ” al Județului Timiș, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara , Spitalul Militar de Urgentă Dr. Victor Popescu, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș, Brigada 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal”, Penitenciarul Timișoara, Palatul Copiilor Timișoara și Check Street Art Timișoara împreună cu Asociația PurVisDor, Akademika Banat și Club USVT.
În mod simbolic conturul vechii cetăți din centrul oașului a fost marcat de șiruri de militari dar și personal al STPT-ului. Astfel s-a întărit ideea că oamenii fac puterea unei cetăți.
După momentul plin de grației oferit de un grup de tinere balerine ce au prezentat un scurt spectacol a urmat un concert muzical oferit de Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal” pe platforma „tramvaiului galben” din piață.
„Mă bucur să fiu aici alături de dumneavoastră. Îi salut pe toți cei care sunt aici și arată respect pentru ce se întâmplă în Timișoara atât de frumos cum este acest eveniment care marchează 155 de ani de la lansarea primului tramvai cu cai în scopul unei vieți mai bune și a unei mobilități mai eficiente, fiindcă de aceasta este vorba. Aici se află o parte mică din cei 6.500 de studenți ai Universității de Științele Vieții Timișoara. Suntem aici pentru a saluta inițiative extraordinare cum este aceasta începută în urmă cu 155 de ani. Mijlocul de transport în comun este un un simbol al civilizației. Universitatea de Științele Vieții încurajează acest tip de demersuri. Se vorbește foarte mult în ultima perioadă de amprenta de carbon. Astfel având această mobilitate creată de mijloacele de transport în comun, știm că este net superioară și arată respect față de mediu și față de protecția vieții în Timișoara. USVT susține tehnologia și dezvoltarea acestui tip de mobilitate care este transportul în comun curat. Este foarte important că se ține această manifestare aici în acest loc, în Piața Unirii, o piață simbol a Timișoara, unde se îmbină istorie cu istorie și ajungem aici pentru a respecta trecutul…!”, a expliat semnifiația zilei prof. Cosmin Popescu.
Rectorul Univesității de Științele Vieții „Regele Mihai I” dr. ing. Cosmin Popescu a mulțumit din inimă tuturor participanților pentru că au demonstrat că „Timișoara suntem noi” cu referire la multiculturalitatea locală. Coordonatorul proiectului prof. dr, Ingrid Nicolaescu a accentuat rolul actului cultural în coeziunea socială a unei comunități.