15 ani de la furtul împotriva „clonei” Poli AEK

1753

ACS Poli joacă pe terenul lui Dinamo, în runda următoare a primei ligi. Acum câțiva ani, un meci între Poli, indiferent care-ar fi fost ea, și Dinamo era un eveniment. Să ne reamintim un episod.

Finalul toamnei 2002. Dinamo venea pe „Dan Păltinișanu” cu o importantă infuzie craioveană în lot. Nețoiu plecase de la Universitatea cu aproape o întreagă echipă, ducând-o, și ducându-se și pe el, în „Groapă”. (De fapt, venirea lui Nețoiu la Știința, produsă cu doi ani înainte, a însemnat începutul sfârșitului pentru cea mai frumoasă echipă românească de club a anilor ’80. Au urmat Dinel Staicu, Mititelu, dezafilierea, CSU etc.).

Poli AEK, așa se numea prima „clonă” din istoria fotbalului românesc – denumire cauzată (și nu datorată) faptului că patronului noii grupări, Toni Doboș, jucase la AEK Atena –, se înființase în vară, printr-o manevră specifică acelor ani de derută a fotbalului și societății carpatine. Atunci fusese lăsată să moară Poli cea clasică. Un sezon, nimeni n-a mai știut de ea, până când Zambon s-a prins că e rost de ceva mărunțiș și a reînființat-o, la Drăgășani, pentru a o revinde Timișoarei.

Surprinzător, sau poate nu, AEK-ul alb-violet a fost adoptat imediat de fanii bănățeni. Acel lot ciudat, fără timișoreni, cu Romică Buia, Balauru, Șoltuz, Angheluță, Ionilă, Constantinovici, Balauru, Mircea Oprea, Irinel Voicu, Silvășan, Romeo Stancu, Mihai Nicolae, începuse sezonul cu Basarab Panduru aflat la prima sa experiență (care avea să rămână și cea mai importantă) de antrenor.

La ora meciului cu Dinamo, pe banca gazdelor era Stelian Gherman, fost fundaș al lui „U” Cluj. Au fost vreo 40.000 de oameni în tribune. Vreme închisă. Arbitraj ca pe vremuri, când pentru Dinamo se fluiera tot. Doi frați, Burloiu, unul centru, unul la tușă. Patru eliminați de la Poli AEK. Final, 3-2 pentru „câini”.

La final, mii de oameni așteptau nervoși în zona stadionului. Să-și facă dreptate. Unde e spiritul de-atunci?

P.S. Nimic despre naționala României și despre antrenorul Daum. Pe larg însă în paginile revistei săptămânale „Banatul Azi” de joi, 7 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.