13 iunie 1990: Începutul represiunii violente a ceea ce s-a numit Fenomenul Piața Universității, începutul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate mineriadele.
Golaniada, cunoscută și ca Fenomenul Piața Universității, reprezintă evenimentele de masă petrecute în Piața Universității din București între 22 aprilie și 15 iunie 1990. Cu o durată de 53 de zile și adunând în jur de 50.000 de oameni în fiecare seară, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria României și cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.
13 iunie * Dimineaţa, trupe ale Poliţiei intervin şi degajează Piaţa Universităţii, sunt efectuate arestări, sunt atacaţi studenţii de la Institutul de Arhitectură. Au loc ostilităţi între manifestanţi şi forţele de ordine. În jurul prânzului, muncitorii de la IMGB sunt şi ei implicaţi în operaţiunea Poliţiei, devastând sediul Institutului de Arhitectură din nou, maltratând studenţi şi trecători. După amiază, sediul Poliţiei, al Ministerului de Interne şi SRI sunt atacate de manifestanţi furioşi. Seara, sediul televiziunii este atacat, emisia este întreruptă pentru câteva minute. În noaptea de 13-14 iunie, în Capitală, a avut loc un veritabil război urban soldat cu morți și răniți prin împușcare.
14 iunie * În zorii zilei, 10.000 de mineri din Valea Jiului, înarmaţi cu bâte şi lanţuri, sosesc în Gara de Nord. Ajunşi la palatul Victoria, Ion Iliescu le cere „să ocupe şi să cureţe Piaţa Universităţii”. Instituţii din centrul oraşului, cât şi sedii ale partidelor politice de opoziţie, ale asociaţiilor antiguvernamentale, facultăţile Universităţii, redacţii ale ziarelor anti-FSN sunt devastate. România Liberă este împiedicată să apară timp de 4 zile. Simpli trecători de pe străzile Bucureştiului sunt bătuţi sălbatic şi sechestraţi. Poliţia secundează minerii în acţiunile lor brutale.
15 iunie * La ROMEXPO, Iliescu le mulţumeşte minerilor pentru acţiunea lor, pentru „solidaritatea de clasă cu care au răspuns chemării autorităţilor”.
* CADA – Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei – este desfiinţat pentru că ar fi făcut jocul forţelor politice care urmăreau destabilizarea ţării.
* Inginerului Ion Mănucu de la regionala CFR Craiova i se desface contractul de muncă pentru că pe 13 iunie, ora 20,25, a întrerupt curentul electric între Lainici şi Valea Sadului, după ce a constatat introducerea ilegală în circulaţie a trenurilor cu mineri. Motivul oficial al concedierii a fost întârzierea trenurilor de personal şi de marfă.
* Comunicat al Departamentului de Stat SUA care califică acţiunile din ultimele zile autorizate de preşedintele Iliescu şi guvernul său, drept „o lovitură în inima democraţiei”.
Aplicarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara, desființarea Decretului 473 care subordona Televiziunea națională conducerii de partid și de stat, epurarea guvernului de nomenclaturiști, amânarea alegerilor, judecarea vinovaților de crimele din decembrie 1989 au fost doar câteva din revendicările susținute de cei care au manifestat în Piața Universității.(sursa: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Wikipedia)