4.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

11 milioane de lei strânși din munca prestată de către deținuți! Cu ce alte reușite se mândrește Penitenciarul Timișoara

Penitenciarul Timișoara a prezentat, în cadrul unei ședințe, bilanțul activității de anul trecut a penitenciarului. În cadrul ședinței s-a vorbit despre situația actuală a penitenciarului, activitățile deținuților, dar și problemele cu care Penitenciarul Timișoara se confruntă.

La ședință au luat cuvântul: Directorul Penitenciarului Timișoara, Liviu Marica, Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, Președintele Curții de Apel Timișoara, Mircea Crețu, Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, dar și directorul general adjunct Administrației Naționale a Penitenciarelor, Claudiu Românu. Invitații au vorbit despre perspectiva lor asupra sistemului penitenciar, dar și importanța reabilitării și reintegrării în societate a celor care au săvârșit infracțiuni.

Un scurt bilanț

Anul trecut la Penitenciarul Timișoara s-au înregistrat 11.138 de vizite și 3. 332 de comunicări online. Administrația Națională a Penitenciarelor a relaxat condițiile pentru comunicările online. „Apreciem deschiderea Administrației Naționale a Penitenciarelor în ceea ce privește relaxarea condițiilor de acordare a comunicărilor online. Promovăm ideea acestui tip modern de comunicare”, spune Liviu Marica, Directorul Penitenciarului Timișoara.

Anul trecut s-au aprobat 437 de recompense au constat cu ieșirea din penitenciar a deținuților, pe o perioadă cuprinsă între 1 și 5 zile. În cadrul acestor recompense ei și-au vizitat familia. Reprezentanții penitenciarului spun că nu au existat incidente.

Numărul de deținuți a crescut în anul 2022, iar penitenciarul se confruntă cu probleme privind supraaglomerarea. Penitenciarul Timișoara a amenajat 92 de noi locuri pentru cazarea deținuților, însă problema supraaglomerării încă rămâne, iar penitenciarul are încă nevoie de o suplimentare a capacității de cazare.

Implicarea deținuților în muncă

Penitenciarul Timișoara încurajează implicarea deținuților în activități de muncă dar și în viața socială. Anul trecut, 467 de condamnați au muncit. Din munca plătită, ei au adunat peste 11 milioane de lei, bani care au revenit Penitenciarului Timișoara.

Anul acesta, Penitenciarul Timișoara a deschis un punct de cazare pentru deținuți la Săcălaz. Clădirea a fost reamenajată și are 84 de locuri. Acest demers a fost făcut pentru ca deținuții în regim deschis să se afle mai aproape de punctul de lucru și să nu mai fie nevoiți să se întoarcă până la penitenciarul din oraș. Deținuții de la Săcălaz lucrează în domeniul automotivelor.

Școlarizare pentru reintegrarea pe piața muncii

Anul trecut peste 100 de deținuți din Penitenciarul Timișoara au beneficiat de cursuri de școlarizare. Anul acesta 160 de persoane private de libertate s-au înscris pentru cursurile de școlarizare. Cei condamnați au mai avut posibilitatea și de a face cursuri de calificare în domeniul construcțiilor, îngrijirii spațiilor verzi sau frizeriei.

Pentru a se reintegra pe piața muncii, deținuții pot participa la „Bursa locurilor de muncă”, un program al AJOFM. Anul trecut, peste 28 dintre ei au obținut un loc de muncă.

Activități recreative adresate deținuților

În timpul șederii lor la Penitenciarul Timișoara, deținuții își pot participa la activități gospodărești, desfășurate la Secțiile Exterioare ale penitenciarului.. Aceștia vor participa și la proiecții de film în cadrul ROD Festival sau pot viziona teatru în aer liber. Administrația Națională a Penitenciarelor a pregătit un program de reabilitare, la care deținuții pot să participe alături de copiii lor. „O zi cu tata” este un program de conștientizare a efectelor pe care privarea de libertate a părintelui o exercită asupra copilului, dar și a întregii familii.

Lipsă de personal în domeniul social

Penitenciarul din Timișoara nu are destui lucrători sociali, în comparație cu numărul deținuților implicați în activități de reabilitare. Așadar, penitenciarul duce lipsă de psihologi și asistenți sociali.

Deținuții beneficiază și de consiliere psihologică sau tratament psihotrop. Tratamentul psihiatric se adresează deținuților care, în urma privării de libertate au dezvoltat probleme de anxietate. Tratamentul se mai adresează și celor care în trecut au consumat droguri sau alcool. În penitenciar funcționează și un cabinet de psihiatrie avizat, iar penitenciarul dispune și de servicii stomatologice sau de medicină generală.

Penitenciarele, o lume nu foarte cunoscută

Reintegrarea în societate a foștilor condamnați, școlarizarea, îngrijirea lor sunt câteva dintre lucrurile din mersul de zi cu zi al penitenciarelor. În afară de gratii sau menținerea securității, este importantă includerea celor privați de libertate în activități menite să-i educe și să-i responsabilizeze.

Restul reprezintă muncă de gestiune, unde apar probleme, precum lipsa de personal sau supraaglomerarea, dar și soluții precum prestarea de servicii contra-cost, menite să aducă un venit Penitenciarului sau servicii mai ieftine celor care le solicită.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Soborul Maicii Domnului – obiceiuri și tradiții

Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la...

Citește și :