„Sunt major, scoate-mă de aici!” este numele celui mai reprezentativ demers al Consiliului Județean al Elevilor Timiș, care îi îndeamnă pe beneficiarii direcți ai educației să își ceară dreptul de a ieși din școală dacă au împlinit vârsta de 18 ani.
Conform Art. 15, alineatul k) din Statutul Elevului, elevilor le este interzis să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ. Însă, această libertate nu este întotdeauna respectată de către conducerea liceelor și colegiilor din județul Timiș.
Consiliul Județean al Elevilor Timiș a lansat în acest scop, în luna noiembrie a anului 2019, o petiție în format fizic, pe care a transmis-o tuturor reprezentanților Consiliilor Școlare ale Elevilor din județul Timiș. Petiția a fost semnată în mod legal de un număr total de 1003 de elevi majori din liceele în care prevederile alineatului k) al Art. 15 din Statutul Elevului nu sunt respectate. În acest mod, elevii care au semnat petiția își exprimă dorința de a părăsi școala în orice situație, fiind responsabili de activitățile pe care le desfășoară în afara perimetrului școlii, absența acestora de la orele de curs fiind marcată de către cadrele didactice în catalog.
Aceste semnături au fost predate conducerii Inspectoratului Școlar Județean Timiș săptămâna aceasta. Deoarece obiectivul principal al Consiliului Elevilor este reprezentat de construirea unui mediu educațional care să se ridice la așteptările elevilor, CJE Timiș nu va înceta să lupte pentru drepturile acestora. Instituțiile de învățământ trebuie să considere cele 1003 semnături un manifest legal al beneficiarilor direcți ai educației, aceștia cerând să își exercite în totalitate libertățile care le sunt atribuite odată cu împlinirea vârstei majoratului.
Consiliul Județean al Elevilor Timiș este unica structură de reprezentare a elevilor la nivelul județului Timiș, apărând drepturile actorilor principali implicați în actul educațional.