Românii au consumat 4,41 miliarde de țigarete de contrabandă în 2016, aproximativ 10% din cele 48 de miliarde consumate la nivelul întregii Uniuni Europene (UE), potrivit unui studiu asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei, realizat de KPMG pentru think-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).
Conform studiului, România se află pe locul 6 în UE ca volum de țigări de contrabandă consumate, după Franța (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) și Italia (4,43 miliarde).
Piața de contrabandă din România (16,4%) este însă cea mai mare din grupul celor 6 raportată la consumul total de țigarete, fiind urmată de Polonia (15%), Franța (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) și Germania (5,2%).
Studiul realizat de KPMG arată că nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9% din cauza celor 2.000 de km de graniță cu state non-UE în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România, precum și din cauza accesului facil la produse de contrabandă. Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre românii intervievați au primit oferte de țigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedește îndrăzneala tot mai mare a traficanților de țigări, încurajată de profitabilitatea ridicată și riscurile reduse, precum și nevoia de intensificare a eforturilor autorităților pentru combaterea fenomenului.
Raportul mai arată că: 9% din totalul țigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale. Cele 48 de miliarde vândute pe piața neagră din Europa au costat guvernele europene circa 10 miliarde de euro, reprezentând taxe neîncasate.