Județul Timiș pune la dispoziția elevilor peste 10.0000 de rechizite gratuite în fiecare an. Din păcate, acestea nu părăsesc depozitul unde se află. Cauza? Birocrația și demersurile inutile pentru primirea rechizitelor determină părinții să cumpere din magazine sau librării. Chiar dacă un număr mare de părinți se încadrează în cerințele pentru primirea rechizitelor, aceștia le refuză.
Astfel că din cauza numeroaselor acte necesare și valorii infime a rechzitelor, acestea rămân în depozitul Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Anul acesta, 10.300 de elevi pot beneficia de rechizite școlare gratuite, în urma unei cereri făcute, după începerea noului an. Rechizitele se acordă celor care au o situație financiară mai dificilă. Fiecare membru al familiei nu trebuie să depășească valoarea de 50% a unui salariu net, lunar, minim pe econonime. Rechizitele se acrodă elevilor din cadrul învățământului de stat, primar și gimnazial.
”Avem stocuri din anii anteriori pentru elevi. Rechizitele vor fi distribuite după începerea anului școlar. Există un calendar clar. Am avut și un control de la Curtea de Conturi și una dintre observații a fost următoarea: de ce am împărțit acele rechizite înainte de începerea anului școlar? Foarte mulți părinți nu depun dosarele pentru rechizite. Valoarea pachetelor este între 25-30 de lei, mult prea puțin pentru actele care trebuie să le procure. Eu am convingerea că multe rechizite, câteva mii chiar, vor rămâne în continuare în stocuri”, declară Halasz Ferenc, inspectorul școlar general adjunct din Timiș.
Rechizitele se eliberează pe baza unui dosar, care trebuie să conțină: cerere de solicitare acordare pachet rechizite şcolare, formulată de reprezentantul legal al elevului; adeverință venit net pentru luna iulie 2016. La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizaţii de şomaj, din luna iulie 2016, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere aflate în executare, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de întreţinere pentru copiii încredinţaţi sau daţi în plasament, burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii.
Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare şi arenda, chiriile. Totodată sunt necesare următoarele copii: certificat de căsătorie; certificate de naştere copii; sentinţa de divorţ cu menţionarea încredinţării tutelei copilului/copiilor; carte de identitate părinţi/fraţi/surori, toate fiind puse într-un dosar pe șină.