Testarea gratuită este disponibilă în cadrul laboratoarelor Direcției de Sănătate Publică Timiș, în cadrul secțiilor de boli infecțioase, la medicul de familie și maternitate pentru femeia însărcinată și la Centrul de Transfuzii Sanguine Timișoara pentru donatorii de sânge.
Există și varianta testării cu plată la clinici și laboratoare private. Ca noutate, de anul acesta testarea este posibilă, la domiciliu, prin achizitionarea unui test autoadministrabil pentru HIV de la farmacie.
Cu prilejul Zilei Mondiale SIDA – 1 decembrie – instituțiile și reprezentanții medicali și organizațiile neguvernamentale participă la activități de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, educaționale și de prevenire HIV/SIDA. În acest context, mesajul Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este acela de promovare a testării HIV a cetățenilor ca o cale principală de prevenire și control al infecției HIV. Campania „Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”.
Campania desfășurată de UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a început în luna noiembrie și se desfășoară și în decembrie, aducând în atenția publicului argumentele care recomandă testarea HIV pentru un diagnostic precoce, pentru succes în gestionarea infecției și pentru a preveni transmiterea infecției către alte persoane. În România testarea HIV este asigurată gratuit de către autorități, în cadrul Programului național de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV, pentru toate persoanele din grupele de risc.
“Am constatat că multe persoane nu știu că pot să își facă un test HIV foarte ușor, în această țară, apelând fie la testarea gratuită pusă la dispoziție de autorități, cât și la variantele cu plată, la laboratoarele private sau cumpărând un autotest HIV. Diagnosticul infecției cu HIV nu mai reprezintă astăzi o condamnare la moarte, dacă persoanele care știu că au fost expuse unui risc se testează și primesc un diagnostic la timp, au șanse mari să ducă o viață normală”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 30 septembrie 2017 sunt în viață 14.821 persoane infectate HIV/SIDA. În anul 2017 au fost diagnosticate 478 cazuri noi de infecție HIV în România.