Ionuț Popovici, de meserie vicepreședinte, surprinde prin vârsta deloc înaintată și declarația de avere consistentă pe care a reușit să o adune. Ba chiar și prin poziția sa publică: vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, dar și vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară.
De fiecare dată când un an se încheie și altul începe, jurnaliștii au prostul obicei să se uite în declarațiile de avere și de interese ale aleșilor. Se uită și pentru a se asigura că sunt depuse la termen, dar și pentru a vedea ce averi mai declară aleșii poporului.
Meteahna aceasta o am și eu, recunosc! Și primul care m-a surprins a fost vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionuț Popovici. Un tânăr politician, fost președinte de partid la alegerile locale, dar rămas doar prim-vicepreședinte după fuziunea cu UNPR, care a reușit să adune o avere frumușică pentru vârsta și cariera sa politică.
Desigur, omul este și asociat într-o firmă (SC Number One SRL), nu trăiește doar din bani publici sau din cei de la partid, dar, din comentariile de pe Facebook și după o simplă consultare a portalului instanțelor, se pare că nu este ocolit nici de procese, fiind acuzat chiar că ar fi rău-platnic.
Ceea ce surprinde în declarația lui de avere este numărul mare de terenuri și imobile pe care acest tânăr politician și demnitar a reușit să le adune.
Cele mai recente achiziții sunt niște terenuri agricole de la Ticvaniul Mare, numai că acestea par a fi și cele mai controversate.
Contracte cu morți?
Potrivit declarației sale de avere, Ionuț Popovici ar fi cumpărat în anul 2015 mai multe terenuri în comuna Ticvaniu Mare. Este vorba despre un contract, cu numărul 119, din 12 mai 2015, încheiat la notarul public Keller Wanda Kuki. Aici am avut primul semn de întrebare, iar el ne-a condus la altele, destul de… numeroase.
Potrivit site-ului Uniunii Notarilor, acest notar public are jurisdicție pe raza Judecătoriei Reșița, iar localitatea Ticvaniul Mare nu intră în competența sa, ci a notarilor din Oravița (http://portal.just.ro/273/SitePages/Circumscriptii.aspx?id_inst=273).
Notarul cu pricina a autentificat mai multe cumpărări de terenuri de la Aurel Popovici, din Ticvaniul Mare. Acesta se pare că nu e rudă cu Ionuț Popovici — o coincidență de nume. Ce este și mai ciudat e că acest contract (119) figurează încheiat pe 12 mai 2015, în condițiile în care Aurel Popovici a decedat în februarie 2015 (18.02.2015)!
Deci situația naște alte de întrebări: De ce un notar în altă jurisdicție? Cum s-a semnat un contract de un mort? Cum au înregistrat funcționarii Cărții Funciare contractul cu un decedat?
Un posibil răspuns venea câteva luni mai târziu, în octombrie 2015, când Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara o reținea pe notărița cu pricina, acuzând-o că ar fi încheiat contracte de vânzare cu morți, cel puțin așa scria presa locală (http://reper24.ro/notarul-carasean-care-semna-contracte-cu-mortii-dupa-gratii-pentru-30-de-zile-prejudiciu-de-600-000-de-lei/).
După toate aceste informații cred că nu sunt singurul care își pune întrebări…
Notar arestat pentru șmenuri imobiliare
La finele lunii octombrie 2015, procurorii au descins la locuința și la biroul notarial al notarului public Keller Wanda Kuky. Pe 30 octombrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara emitea un comunicat de presă în care explica:
„Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
La data de 29.10.2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore a inculpaților:
— KELLER WANDA KUKI, notar public, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată;
— RACOLȚA GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că:
Începând cu primăvara anului 2013, inculpatul Racolța Gheorghe, în calitate de mandatar al unor persoane vătămate, a achiziționat terenuri agricole pe raza comunei Berzovia, jud. Caraș-Severin, în baza unor acte false întocmite cu complicitatea notarului public Keller Wanda Kuki, inducând astfel în eroare reprezentanții persoanelor vătămate și cauzând un prejudiciu de 531.890 lei, reprezentat de sumele pe care inculpatul le-a primit în vederea achiziționării acestor terenuri cu privire la care s-a stabilit ulterior că au mai fost vândute altor persoane.
Au fost încheiate astfel, la cabinetul notarului public Keller Wanda Kuki, promisiuni de vânzare-cumpărare, procuri speciale, contracte de vânzare-cumpărare, declarații de încasare a prețului, deși vânzătorii fie nu mai erau în viață, fie nu au fost prezenți și nu au semnat actele respective, acestea fiind semnate în fals de inculpatul Racolța Gheorghe sau de alte persoane.
De asemenea, întrucât în cursul lunii martie 2014, legislația privind vânzarea terenurilor agricole extravilane s-a modificat, fiind necesară o adeverință privind îndeplinirea formalităților exercitării dreptului de preemțiune, inculpatul Racolța Gheorghe a convenit cu notarul public Keller Wanda Kuki să modifice o parte din actele întocmite și să înlocuiască registrul notarial în care acestea erau trecute cu alte acte, respectiv să întocmească promisiuni de vânzare-cumpărare antedatate, care nu au fost semnate de vânzători, ci de inculpat.
În cursul zilei de azi, 30 octombrie 2015, cei doi inculpați vor fi prezentați Curții de Apel Timișoara, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate înfrânge, în nicio situație, principiul prezumției de nevinovăție”.
Notar arestat preventiv
Odată demarată urmărirea penală, procurorii au cerut Curții de Apel Timișoara arestarea preventivă a notarului, judecătorul de drepturi și libertăți emițând mandatul de arestare preventivă ulterior; în anul 2016 aceeași instanță decizând ca notarul să rămână în arest la domiciliu. Ancheta procurorilor continuă, până la această oră notarul nefiind, însă, trimis în judecată.
Apartament vândut subevaluat?
Ceva mai aproape de zilele noastre, un nou eveniment ne duce cu gândul la același vicepreședinte Ionuț Popovici.
Constantin Daniel Bănescu este un reșițean care s-a ales cu o proprire a ANAF pentru o evaziune fiscală de aproximativ 18.000 de euro, fapt pentru care ANAF i-a pus sechestru pe apartamentul din Reșița, Bulevardul AI. Cuza nr. 5 (http://www.caon.ro/anunt-p-124/1867324), care ar fi urmat a fi vândut la licitație în luna august 2017. Pentru că suma primită a fost de numai 13.000 de euro (chilipir imobiliar pentru Reșița), omul a sesizat funcționarii ANAF de la Reșița că prețul este mult prea mic și că a găsit el un cumpărător care oferă pe apartament 18.000 de euro, sumă cu care s-ar stinge și prejudiciul omului. Deși omul zice că funcționarii l-ar fi chemat a doua zi pentru a perfecta procedurile, apartamentul a fost vândut tot a doua zi. Și, deși se anunțase licitație, el a fost cumpărat, se pare, fără, chiar de Dan Patriciu Careba, nimeni altul decât asociatul lui Ionuț Popovici din societatea SC Number One SRL.
Sigur, asta nu înseamnă că vicepreședintele Consiliului Județean este părtaș la această înlănțuire de neconformități, dar nu cred că nu vă puneți și dumneavoastră, ca și mine, câteva semne de întrebare…
Și toate astea fără a vă mai spune și că Ionuț Popovici este absolventul „celebrei” secții Drept Internațional, de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Iar cârcotașii spun că Popovici ar fi învățat multe chiar de la Marian Mihăilă, cel care l-ar fi ajutat și cu lucrarea de licență, confecționată după una mai veche, deja susținută la UEM. Dar cine îi ia în considerare pe cârcotași, căci pentru oamenii serioși probele vorbesc, iar în dosarul de la „Eftimie Murgu” numele lui Ionuț Popovici nu apare nicăieri, cel puțin până acum.
Tocmai de aceea credem că Ionuț Popovici va decide să răspundă la toate aceste întrebări într-o conferință de presă, public, așa cum o făcea des înainte de alegeri, și că va da răspunsuri clare, care vor risipi toate aceste întrebări, fiindcă în ultima vreme omul cam tace. Și tace deși este în plin proces cu fost rector, Ion Vela, judecătorul decizând să sesizeze Parchetul în acel dosar, pentru o posibilă faptă penală. Așa că ar cam fi lucruri de lămurit.
Sau, dacă Popovici va alege să tacă, sunt convins că instituțiile Statului Român își vor asuma rolul de a răspunde la aceste întrebări, care trebuie să primească un răspuns tocmai pentru ca imaginea omului ajuns vicepreședinte să nu aibă de suferit.