Un tun imobiliar care ar fi adus în proprietatea companiei Bega Turism, adică a fraţilor Emil şi Marius Cristescu, un teren ultracentral evaluat la circa 2 milioane de euro, a fost stopat la timp de judecătorii Curţii de Apel Timişoara. Magistraţii nu au fost de acord ca peste 3.700 de metri pătraţi de teren din spatele magazinului Bega şi partea laterală a clădirii, înspre Ceasul Floral, să ajungă în folosinţa deplină a celor doi milionari locali, în calitate de proprietari tabulari, doar în baza unui document semnat abuziv de fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă.
La o primă discuţie despre acest “jaf imobiliar” din domeniul public, este cât se poate de clar că această tentativă de transfer a unei proprietăţi publice în patrimoniul companiei Bega Turism poartă amprenta PSD, câtă vreme fostul lider social democrat Ilie Sârbu îşi stabilise un centru de putere local la Hotelul Timişoara, care aparţine fraţilor Emil şi Marius Cristescu, iar Constantin Niţă făcea parte din Guvernul Ponta III, din care miniştrii liberali fuseseră “evacuaţi”, condus la vremea respectivă de nimeni altul decât Victor Ponta, ginerele omnipotentului Ilie Sârbu.
Pe de altă parte, există unele suspiciuni că primarul Nicolae Robu şi-ar fi dat acordul tacit pentru derularea acestei dubioase afaceri imobiliare şi doar a mimat surprinderea, în ianuarie 2015, în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă faptul că terenul fusese intabulat de Bega Turism.
Cârcotaşii susţin această teză, întrucât toată documentaţia pentru ridicarea parcării publice, care ajunsese în faza de proiect de Hotărâre de Consiliu Local, a fost întocmită în Primărie, de către subalternii primului gospodar al oraşului, care se lăuda că deţine controlul total asupra instituţiei. Important este faptul că, vrând – nevrând, Nicolae Robu, în calitate de primar al oraşului, a atacat în justiţie actul prin care fraţii Cristescu au fost împroprietăriţi cu 3.700 metri pătraţi de teren ultracentral, iar magistraţii i-au dat câştig de cauză.
“Transferul s-a făcut abuziv, incorect!”
De altfel, imediat după ce a aflat că acel teren nu mai face parte din domeniul public al municipiului, Nicolae Robu s-a arătat extrem de revoltat că, printr-o afacere ticluită în instituţia pe care o conduce, patrimoniul Timişoarei fusese văduvit de un teren în suprafaţă de 3.700 metri pătraţi, în valoare de peste 2 milioane de euro, şi a dispus ca juriştii Primăriei să pregătească actele, în cel mai scurt timp, pentru sesizarea instanţei de judecată.
Magistraţii erau chemaţi să evalueze dacă transferul de proprietate se făcuse în mod abuziv şi, în cazul în care acel lucru se confirma, să dispună revenirea terenului din Piaţa Ferdinand Foch înapoi în patrimoniul public al oraşului.
“Transferul s-a făcut abuziv, incorect, şi vom ataca în instanţă acest act de transfer. Vom sesiza instanţele judiciare. Există o lege care trebuie respectată. Eu imi fac datoria de a lupta pentru apărarea patrimoniului public. Părerea mea şi a juriştilor din Primărie este că nu s-a respectat legea în cazul acestui transfer şi, drept urmare, fără patimă, cerem instanţelor să judece”, a declarat, atunci, edilul Timisoarei, arătându-şi nedumerirea că nimeni din Primărie nu ştia nimic despre acest rapt imobiliar din patrimoniul orasului.
“Nu ne-a transmis nimeni, nici Ministerul Economiei, nici compania Bega Turism, absolut nimeni, nicio informaţie legată de pierderea proprietăţii!”. Paradoxal, Primăria Timişoara a aflat că nu mai este proprietara terenului pe care se afla parcarea din spatele magazinului Bega şi perimetrul Ceasului Floral în mod întâmplător, deşi, în aprilie 2014, Consiliul Local Timişoara tocmai îşi dăduse acordul pentru atribuirea directă, prin contract de concesiune, a aproape 2.000 de metri pătraţi din spatele magazinului Bega, pe o perioadă de 49 de ani, către S.C. Drumuri Municipale Timişoara S.A., în vederea realizării unei parcări supraterane.
În momentul in care se lucra de zor la proiectul de Hotărâre de Consiliu Local pentru construirea parcării în regim public – privat, Emil si Marius Cristescu au anunţat Primăria Timişoara că terenul le aparţine, că, din aprilie 2014, se aflau în posesia unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului – emis de Ministerul Economiei în baza unei documentaţii trimise la Bucuresti, în februarie 2014 -, însă nu au făcut public acest lucru până nu au reuşit intabularea terenului. Lucru care s-a întâmplat, cu largul concurs al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în data de 10 decembrie 2015, după care actele au fost trimise spre conformitate şi la Primăria Timişoara. În mod ciudat, intabularea se realizase în baza unui act legislativ aproape anacronic, din anul 1991, fapt semnalat şi de primarul Robu!
“Se dispune intabularea dreptului de proprietate conform Hotărârii de Guvern 834 din 1991, în favoarea S.C. Bega Turism S.A. Este o hotărâre prin care cine are o clădire cu anumite functionalităţi într-o zonă, după ce îşi rezolvă problemele de grăniţuire, poate primi în proprietate şi acel teren. Haideţi să ne întrebăm: până acum n-a fost necesar terenul? Cum a devenit aşa necesară activităţii această parcare încât să justifice preluarea în patrimoniul companiei Bega Turism?”, s-a întrebat retoric primarul Nicolae Robu.
Un alt indiciu care atesta caracterul de tun imobiliar al afacerii a ieşit la iveală o dată cu aflarea unor informaţii despre firma care s-a ocupat de documentaţia privind intabularea terenului. S.C. Pilot Cad S.R.L. Timişoara era controlată, prin interpuși, de Marcel Torje, care fusese dat afară din primărie de fostul primar Gheorghe Ciuhandu.
Paradoxal, acesta a fost readus în palatul de putere local, în Primărie, la începutul anului 2013, de viceprimarul Traian Stoia, partener de afaceri şi om de casă al fraţilor Cristescu. Ulterior, sprijinit de PSD, Marcel Torje a ajuns chiar şi la “butoanele” Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiș, în calitate de şef al Oficiului, de unde a plecat la revenirea în funcție a lui Arthur Ursu. Generos cu interesul public, milionarul Emil Cristescu a acceptat, în acea perioadă, în cadrul unei discuţii cu primarul, faptul că este foarte necesară o parcare în zona centrală a oraşului şi a promis că Bega Turism va construi o parcare în regim privat, pe terenul devenit, brusc, proprietatea companiei.
Sentinţă! Fostul ministru al Economiei a semnat abuziv documentul în favoarea fraţilor Cristescu
După aproape un an de la sesizarea instanţei de judecată, în data de 31 martie 2016, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au dat dreptate municipalității. „Admite cererea formulată de reclamanţii Municipiul Timişoara prin Primar, Primarul Mun.Timişoara, Consiliul Local al Mun.Timişoara şi Primăria Municipiului Timişoara, în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi SC Bega Turism SA. Dispune anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M03 nr.12931/18.04.2014 emis pentru SC Bega Turism SA; restabilirea situaţiei anterioare în CF nr.438513 UAT Timişoara, în sensul reînscrierii dreptului de proprietate al Primăriei Municipiului Timişoara; restabilirea situaţiei anterioare în CF nr.400348 UAT Timişoara, CF nr.409640 UAT Timişoara, CF nr.411551 UAT Timişoara, CF nr.411566 UAT Timişoara, înainte de dezmembrare şi sistarea CF nr.439698 UAT Timişoara”, au decis magistraţii care au soluţionat acest dosar.
În motivarea sentinţei prin care s-a anulat certificatul de proprietate asupra terenului ultracentral, judecătorii au arătat că Ministerul Economiei a emis ilegal acel certificat, în condiţiile în care nu au fost întrunite trei condiţii de bază: terenul să fi fost în proprietatea întreprinderii de stat, adică a magazinului Bega, la data construirii, în 1972, să nu facă parte din domeniul public la data emiterii certificatului de proprietate şi să fie necesar desfăşurării activităţii societăţii comerciale împroprietărite.
În zadar au încercat fraţii Cristescu să arate că, în prezent, terenul este necesar desfăşurării activităţii societăţii, că acesta a aparţinut Centrului Comercial Bega în momentul edificării, în zadar au depus la dosar o autorizaţie de construire din 1972 din care reieşea că terenul a fost folosit pentru amplasarea platformei de lucru.
„Majoritatea magazinelor îşi desfăşoară activitatea fără a dispune de parcare privată, iar dacă au fost amenajate parcări în cazul marilor centre comerciale, care se află la periferia oraşelor, nu aceeaşi este situaţia în cazul centrelor comerciale aflate în centrul oraşelor, cum este cazul în speţă, unde parcările sunt amenajate şi întreţinute de către municipalitate, pentru a fi folosite de către toţi cetăţenii aflaţi în centrul oraşului şi nu doar de către clienţii Centrului comercial”, au precizat judecătorii în motivarea hotărârii.
Pe de alta parte, înainte de rezolvarea acestei situaţii pe filiera PSD, prin invocarea unui act legislativ vechi de aproape 25 de ani, fraţii Cristescu puteau pune mâna pe acel teren şi în mod legal. Fie cumpărau, pur şi simplu, cele două parcele de teren atât de necesare activităţii magazinului Bega, la preţul pieţei, adică peste 2 milioane de euro, fie să fi acceptat ca statul, prin Ministerul Economiei, să fi redevenit acţionar la Centrul Comercial Bega în contul terenului atribuit societăţii. Desigur, cele două variante n-au intrat în calculul fraţilor Cristescu, câtă vreme dispuneau de pârghiile politice necesare pentru influenţarea deciziei Ministerului Economiei, iar terenul să fie achiziţionat în mod gratuit.
Revenind la sentinţa Curţii de Apel Timişoara, aceasta a fost contestată de către “păgubiţii” Emil şi Marius Cristescu, iar apelul acestora urmează să fie soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Și celelalte terenuri din care cei doi mardeiasi s-au îmbogățit cu…,,ajutorul, ,jegurilor pesediste nu pot fi recuperate de …justiție! ?Sau litera legii nu poate fi …buchisita de cei cu…balanța falsa?