5.1 C
Timișoara
miercuri 18 decembrie 2024

Parlamentul nu vrea să scăpăm de ambrozie! Foto-video

De multă vreme unele plante pe lângă beneficii aduc și multe neplăceri celor ce trebuie să le toleze în vecinătate lor. Sunt buruieni nedorite de nimeni ce aduc necazuri prin polenul lor ce are o caracteristică alergenă. Câți nu au pățit primăvara mai ales să aibe nasul înfundat, strănuturi dese fără motiv (aparent) ochii roșii și stare generală de rău cu probleme de respirație?

Ambrozie Dumbravita.Still001

Una din cele mai hulite buruieni (pe bună dreptate) este ambrozia. De ani de zile se încearcă stârpirea ei din apropierea zonelor locuite sau măcar reducerea cât mai mult a locurilor virane invadate de acest flagel. Se declară multe și se face destul de puțin la nivel de administrații locale.

Un fapt cel puțin ciudat se întâmplă la doi pași de orașul nostru. Este demn de filmele cu personaje de comedie.

Consilierul local din comuna Dumbrăvița, Alin Socol, povestește din lupta cu morile de vânt ce se dă cu aceste buruieni dăunătoare. Iar ce se întâmplă la ei în comună este de fapt valabil pentru alte sute de locuri din țară.

Ambrozie Dumbravita.Still003

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, din septembrie 2016 s-a ajuns la concluzia că printre altele trebuie pedepsiți destul de aspru proprietarii de terenuri virane, sau nu, ce nu le țin în condiții de curățenie și igienă corespunzătoare. Adică trebuia să dispară prin cosire sau alte metode buruienile ce în unele locuri ajungeau mai înalte de un stat de om. Toate abaterile de la aceste norme de conviețuire comună civilizată trebuiau să fie observate de Poliția Locală. Ei erau în măsuri să aplice și amenzi acelora ce nu înțelegeau să trăiască în curățenie.

Toate bune. Dar nu a durat mult. În toamna anului 2016 și întreg anul 2017 în perimetrul Dumbrăviței nu a dispărut total ambrozia, dar a scăzut destul de mult numărul acelor proprietăți neigienizate. S-au și dat amenzi destul de multe și au intrat și ceva bani la fondurile Primărie. Sigur că aceste măsuri au fost doar un prim pas din cele ce mai trebuiau luate pentru o igienizare totală.

Dar, în marea înțelepciune a sa, Parlamentul României a crezut de cuvință să se ia la trântă și el cu temuta buruiană. Asemenea unui balaur fioros ce scuipă flăcări și arde ambrozia a slobozit o lege. Inițial menită să aducă o armă în plus în lupta cu plantele toxice. Dar în loc de flăcări pe nări, măsura guvernamentală nu este decât un strănut anemic.

Legea anulează cam tot ce s-a făcut pe plan local în unele comunități.

Conform acestei legi date în primăvara anului curent, trebuie organizată o comisie la nivelul fiecărui județ ce va face și drege. Evident că cei câțiva funcționari județeni nu vor ajunge în toate locurile cu probleme să dea norme, indicații prețioase și alte bolboroseli oficiale.

Acum în loc de amenzi, legea prevede că se vor da avertismente! Adică vor fi mângâiați pe creștet cei ce nu iau măsuri impotriva plantelor dăunătoare și vor fi sfătuiți să nu mai facă așa ceva. Mai mult nimic. Că este o lege șchioapă fără noimă și fără legătură cu realitate de pe teren.

În interviul de mai jos, Consilierul Socol explică mult mai bine și cu date exacte ce este aberant în cele ce le-a hotărât autoritatea de la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

CCIA Timiș lansează noi cursuri GRATUITE de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează un nou program de formare profesională a angajaților din zona de vest a țării, cu tema:...

Marșul eroilor, ediția 2024—îndemn la neuitare

Prin motto-ul ,,– Cine uită e complice!”, Primăria Municipiului Timișoara, Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, suporterii din Peluza Sud a echipei ,,Politehnica Timișoara, au anunțat...

Citește și :