De la data la care și-a anunțat candidatura la conducerea urbei, Adrian Orza a continuat să adune aderenți în jurul ideilor sale.
În această săptămână a avut o întâlnire la Centrul Regional de Afaceri, cu cetățeni reprezentativi din diferite categorii sociale, de vârstă și reprezentând diverse zone din oraș. Au participat chiar și persoane de diverse orientări politice. În general a fost bine primit de toată lumea. S-au discutat principii administrative și nu politică. Poate acesta este motivul principal pentru care a primit semnale pozitive și încurajări, ca fiind o soluție de luat în seamă pentru poziția de primar al municipiului.
Din noianul de idei și propuneri a rezultat un program sintetic în zece puncte. Daca tot a rezultat acest număr, a și fost botezat cu titulatura de decalog, ce ar putea fi aplicat de orice aspirant la o funcție publică. Sau chiar și de politicieni numiți în demnități. Sunt norme și principii de bun simț, care odată aplicate ar destinde și normaliza atmosfera în administrația locală.
În momentul de față lucrurile stau puțin altfel. Oamenii sunt supărați pe forma de raportare de la cetățean la autoritate doar de sus în jos și de lipsa de respect față de toate categoriile profesionale. ONG-urile și consiliile de cartier nu mai sunt consultate. Când normal ar fi să se creeze o platformă de dialog, în care cetățenii să spună ce vor pentru zona lor. Aceste propuneri vor fi puse în concordanță cu legile în vigoare și cu necesitățile de dezvoltare din cartierul respectiv. Abia apoi vor ajunge la aleșii locali și să devină hotărâre de consiliu. Iar pe parcursul desfășurării unui proiect ar fi de dorit o colaborare și consultare permanentă. Astfel s-ar evita finalizarea unor lucrări în alt mod decât au fost prezentate la demararea lor. Astfel locuitorii vor avea un control real asupra Primăriei ce ar trebui să-i reprezinte.
,,Acestea sunt propunerile prin care putem reveni la o atitudine demnă în spațiul public timișorean. La respect, dialog, soluții viabile și eficiente versus impunerea sub formă dictatorială a unei voințe unilaterale și lipsită de orice suport etic sau profesional. Despre necesitatea reluării dezbaterilor publice în mod democratic și revenirea la decența specifică orașului nostru. Despre respect și echilibru. Într-un cuvânt la deschiderea pentru dialog ca unică formă de generare a dinamismului civic. La ,,noi vrem” în loc de ,,eu vreau!” a conchis Orza, referindu-se la acest decalog.