Cu ajutorul proiectului ”Vizitează-ți țara”!, un grup de peste 50 de basarabeni a avut ocazia să vină pentru prima dată în România. Una dintre destinațiile principale vizate de către organizatorii proiectului a fost chiar Timișoara. Proiectul are ca scop aducerea basarabenilor împreună cu românii și cunoașterea țării mamă. Vizitatorii au posibilitatea să își cunoască originile, să interacționeze cu cetățeni români, în aceeași limbă. Locuitorii de peste Prut susțin că se înțeleg foarte bine cu gazdele din Banat, mai ales că au un numitor comun, dialectul.
”Acțiunea 2012 este o federație de ONG-uri constituite pe teritoriul României. Corespondenții noștri din Basarabia se numesc ”Tinerii Moldovei”, dar noi ne desfășurăm activitatea în România. Am venit aici la chemarea partenerilor noștri, inclusiv la chemarea Consiliului Județean Timiș. Acest proiect l-am inițiat în urmă cu un an de zile și presupune aducerea a 100.000 de basarabeni, care nu au mai fost niciodată pe teritoriul României. Scopul este ca vizitatorii să cunoască personal țara, să viziteze diferite regiuni și să își formeze propria opinie. Până acum am reușit să aducem 40.000 de basarabeni. Totodată acest proiect este și unul social pentru că presupune o excursie de 3 zile”, declară Cătălin Hogiu, reprezentantul Acțiunii 2012.
Inițierea proiectului a pornit de la anumite statistici care susțineau că 70% dintre basarabeni nu au fost niciodată în România și nu își cunosc originile. În Republica Moldova, din păcate, încă funcționează propaganda rusească și uneori antiromânească. Scopul proiectului este ca cetățenii moldoveni să cunoască România în realitate.
Consiliul Județean Timiș susține inițiativa cetățenilor din Republica Moldova și sprijină delegația acestora prin asigurarea cazării, pe parcursul celor trei zile, și a unei mese pe zi. Totodată, basarabenii vor beneficia de intrări gratuite la muzeele și diferitele instituții culturale din oraș.
”Este un moment important pentru Timiș, vizita cetățenilor din Basarabia. Noi continuăm să îi sprijinim pe frații noștri de peste Prut, ca să își cunoască patria mamă, să cunoască în mod special Timișul și Timișoara. Punem la dispoziția lor și toate obiectivele turistice pe care le avem în oraș și în județ, în special instituțiile culturale. Sprijinul real nu este cel financiar, ci oferirea unui sprijin, care ne ajută să ne cunoaștem mult mai bine” , declară vicepreședintele CJT, Roxana Iliescu.
Cetățenii basarabeni au vizitat deja Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Artă. Urmează ca aceștia să cunoască Muzeul Satului Bănățean, dar și alte obictive turistice din zonă.